Home

Greek. pages

English pages

Κρήτη

Λίμνη Αγιάς-ΧανιάΗ Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο σε μέγεθος στην Μεσόγειο ενώ γεωγραφικά βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας. Εχει μήκος περίπου 256 kms και πλάτος από 15 μέχρι 60 kms, με μαγευτικά ψηλά όρη στο κέντρο, οροπέδια τα οποία τελειώνουν σε βαθύ περάσματα και φαράγγια που με τη σειρά τους καταλήγουν σε εύφορες πεδιάδες ή αμμώδης παραλίες.

Το τοπίο της ενδοχώρας του νησιού κυριαρχείται από μια ψηλή οροσειρά που εκτείνεται σχεδόν σε όλο το νησί από τα δυτικά προς τα ανατολικά και διακρίνεται σε τρεις βασικές ομάδες βουνοκορφών. Στα δυτικά εκτείνονται τα Λευκά Ορη (2.452 m), στο κέντρο το όρος 'Ιδη ή Ψηλορείτης (2.456 m) και στα ανατολικά το όρος Δίκτη (2.148 m). Αυτές οι οροσειρές διαμορφώνουν εύφορα οροπέδια όπως του Ομαλού και του Λασιθίου, υπέροχα σπήλαια όπως το Δικταίο και Ιδαίο Ανδρο, μαγευτικά φαράγγια όπως το πολύ γνωστό φαράγγι της Σαμαριάς και της Ιμβρου Σφακίων.

Η Κρήτη είναι από τα ποιο σημαντικά Ελληνικά νησιά, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός ξεκίνησε από εδώ πριν από 4000 χρόνια, με τον Μινωικό πολιτισμό. Το νησί έχει μακρά ιστορία που μας παραπέμπει στους Νεολιθικούς χρόνους, ενώ έγινε ποιό γνωστό με τον Μινωικό πολιτισμό ο οποίος άνθισε από το 2600 έως το 1100 π.Χ. Το νησί είναι διάσπαρτο με απομεινάρια των Μινωικών χρόνων με ποιο γνωστά τα παλάτια της Κνωσσού και της Φαιστού στο Ηράκλειο.

Παραλία ΠρέβεληΗ Κρήτη διαιρείται σε τέσσερις νομούς: Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Αγιος Νικόλαος (Λασίθι). Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη του Ηρακλείου.
Οι κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης, ευνοούν την γεωργία στην καλλιέργεια ελαιόδεντρων, αμπελιών, χαρουπιών, φρέσκων φρούτων (μπανάνες, πεπόνια, καρπούζια, ροδάκινα, μανταρίνια, πορτοκάλια κ.α.) αβοκάντο, τομάτες, καθώς επίσης και διάφορα είδη άγριων χόρτων.
Η φύση και η χλωρίδα της Κρήτης είναι πολύ πλούσια όπου συναντώνται 2000+ διαφορετικά είδη φυτών, όπου περίπου το 10% από αυτά είναι ενδημικά (φύονται δηλαδή μόνο στην Κρήτη).

Ο πληθυσμός ασχολείται με αρκετές δραστηριότητες, προάγοντας την οικονομία του νησιού, η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.
Η οικονομία δεν θα είχε αναπτυχθεί τόσο, χωρίς το υψηλό επίπεδο σπουδών και εκπαίδευσης γενικότερα που προσφέρεται από τις σχολές που φιλοξενούνται στο νησί.

Δάσος Φοινικόδεντρων-ΠρέβεληςΤα Χανιά είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Κρήτης και ήταν η πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1972. Η ιστορία της περιοχής είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον αφού στο παρελθόν μονοπολούσε τις προσπάθειες των κάθε λογής κατακτητών. Εδώ βρίσκονται απομεινάρια του Βυζαντινού, Ενέτικου, Τούρκικου πολιτισμού αλλά και των Γερμανών κατακτητών του Β' παγκοσμίου πολέμου. Αρχαιολογικά ευρήματα επίσης αποδεικνύουν ότι η εδώ υπήρχε η Μινωική πόλη Κυδωνία.

Ο τουρισμός έφερε μεγαλύτερη αναγνώριση στο νησί και ενώ το ανατολικό μέρος του έχει συγκεκριμένης ποιότητας επισκέπτες, το δυτικό έλκει όλο και περισσότερο κόσμο καταλήγοντας σήμερα τα Χανιά να έχουν γίνει μια κοσμοπολίτικη πόλη κατά τους θερινούς μήνες. Ο βόρειος άξονας των Χανίων έχει αναπτυχθεί περισσότερο, λόγω του αεροδρομίου, λιμανιού και της γενικά καλής οδοποιίας. Παρ' όλα αυτά όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα νότια μέρη έχουν αρκετούς επισκέπτες στις μέρες μας. Επίσης να αναφέρουμε ότι αρκετοί διεθνώς αναγνωρισμένοι άνθρωποι γεννήθηκαν στα Χανιά.