Home

Greek. pages

English pages

Σφακιά-Φραγκοκάστελλο

Χώρα Σφακίων
Λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, η Χώρα Σφακίων, καθώς και όλη η επαρχία Σφακίων, είναι μια απομονωμένη περιοχή από την υπόλοιπη Κρήτη, στις απόκρημνες ακτές του Λυβικού πελάγους. Χώρα ΣφακίωνΤα Σφακιά είναι πολύ γνωστά για το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν στους απελευθερωτικούς αγώνες του νησιού, καθώς και για τον ηρωισμό των κατοίκων. Στις μέρες μας, είναι ένα γραφικό, αρκετά μεγάλο χωριό, κτισμένο με αμφιθεατρικό τρόπο πάνω από το λιμάνι που σχηματίζεται στην ακτή. Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για ύπαρξη κατοίκων κατά τους αρχαίους χρόνους. Το ποιο παλιό κτίσμα που υπάρχει, είναι το Ενετικό κάστρο του 15ου, 16ου αιώνα το οποίο ονομαζόταν Σφακιά (Sfakia) ή Σφακία (Sfachia) όπου από αυτό πήρε και το όνομα της όλη η επαρχία. Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά ως βάση του Providore, του κυβερνήτη της περιοχής κατά την Ενετοκρατία. Στη συνέχεια αναπαλαιώθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους. Οι κάτοικοι των Σφακίων ασχολήθηκαν με τη ναυτιλία και το εμπόριο. Αξίζει να επισκεφθείτε τους ναούς του Αγ. Γεωργίου και Αγίων Πάντων οι οποίοι έχουν θαυμάσιες τοιχογραφίες. Μπορείτε να πάτε εκεί με υπεραστικό λεωφορείο (ΚΤΕΛ) ή με το αυτοκίνητο αν πάρετε τον δρόμο για Σφακιά (72 km Νότια των Χανίων). Στη διαδρομή για τα Σφακιά θα διασχίσετε το οροπέδιο Ασκύφου και το Φαράγγι της Ίμπρου.

Ανώπολη
Άλλο ένα ιστορικό χωριό, κτισμένο κοντά στην αρχαία πόλη με το ίδιο όνομα, σε υψόμετρο 600 μέτρων στα Λευκά Όρη, με θέα το Λυβικό πέλαγος. Η αρχαία πόλη ήταν αρκετά γνωστή κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους και άνθισε ιδιαίτερα κατά την Ρωμαική και Βυζαντινή περίοδο. Στους πρώτους αιώνες της Ενετοκρατίας στην Κρήτη, η Ανώπολη ήταν το κέντρο της αντίστασης κατά των Ενετών. Μετά το 1365 το χωριό ερημώθηκε και οι κάτοικοι του διασκορπίστηκαν σε άλλες περιοχές. Επίσης η Ανώπολη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1770 κατά των Τούρκων, με αρχηγό τον Ιωάννη Δασκαλογιάννη. Η επανάσταση απέτυχε και σαν αποτέλεσμα ήταν η Ανώπολη και όλη η επαρχία Σφακίων να τύχει ακόμα σκληρότερης μεταχείρισης από τους Τούρκους. Αξίζει να επισκεφθείτε το ναό του Αγ. Γεωργίου, εκεί όπου ο Ιωάννης Δασκαλογιάννης ύψωσε τη σημαία της επανάστασης τον Μάρτιο του 1770. ΛουτρόΕπίσης το φαράγγι της Αράδενας, με το απότομο και εντυπωσιακό, για την αγνή ομορφιά του, τοπίο. Μπορείτε να πάτε εκεί με υπεραστικό λεωφορείο (ΚΤΕΛ) ή με το αυτοκίνητο αν πάρετε τον δρόμο για Σφακιά.

Αράδενα
Στα Δυτικά του ομώνυμου φαραγγιού συναντάμε το ερειπωμένο χωριό της Αράδενα. Εδώ υπήρξε η αρχαία πόλη Αράδην ή Ιράδην, όπου ερείπια σώζονται κοντά στο χωριό. Λέγεται ότι η πόλη ιδρύθηκε από τους αρχαίους Φοίνικες. Το όνομα σχετίζεται με την Φοινικική λέξη "Aruad", που σημαίνει πρόσφυγας. Μία ομώνυμη πόλη υπήρχε στην Φοινίκη.

Λουτρό
Ανάμεσα στην Αγία Ρουμέλη και τη Χώρα Σφακίων βρίσκεται το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, Λουτρό. Εδώ ήταν η αρχαία πόλη Φοίνικας, λιμάνι της Ανώπολης. Κτίσματα και αρχαίες δεξαμενές σώζονται μέχρι σήμερα. Μπορείτε να πάτε εκεί με πλοιάριο ή βάρκα από τη Χώρα Σφακίων. Δεν υπάρχει ούτε συνδέεται το χωριό με κάποιο δρόμο.

Ασκύφου
Οροπέδιο ΑσκύφουΈνα γραφικό και όμορφο οροπέδιο το οποίο έχει αρκετές γειτονιές. Εδώ υπάρχει ένα παλιό Τουρκικό κάστρο. Το φαράγγι περιβάλλεται από τις υψηλότερες κορυφές των Λευκών Ορέων, ενώ λέγεται ότι παλιότερα υπήρξε λίμνη! Τα Ασκύφου επίσης είναι ιστορική περιοχή λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε στην Επανάσταση κατά των Τούρκων. Αξίζει να επισκεφθείτε το φαράγγι της Ίμπρου, το οποίο ξεκινάει από το οροπέδιο και φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Μπορείτε να το διασχίσετε, και το τοπίο που θα δείτε στην πορεία, είναι πραγματικά μοναδικό. Μπορείτε να πάτε εκεί με υπεραστικό λεωφορείο (ΚΤΕΛ) ή με το αυτοκίνητο αν πάρετε τον δρόμο για Σφακιά. (48 km Νότιο-ανατολικά των Χανίων).

Φραγκοκάστελλο
Είναι ένα χωριό με αρκετά ρηχές και όμορφες παραλίες, δίπλα σε ένα εντυπωσιακό Ενετικό κάστρο του 1371, το οποίο συνθέτει ένα ειδυλλιακό τοπίο. Το σχήμα του κάστρου είναι ορθογώνιο με τετράγωνους πύργους σε κάθε γωνία του. Στη είσοδο του, συναντούμε σκάλισμα του λιονταριού του Αγ. Μάρκου ενώ αριστερά και δεξιά Ενετικά στέμματα. ΦραγκοκάστελλοΤα εσωτερικά κτίσματα και οι πολεμίστρες κατασκευάστηκαν από τους Τούρκους. Η ιστορία του κάστρου έχει συνδεθεί με αιματηρές μάχες, ενώ ακόμα και σήμερα διάφοροι θρύλοι ντόπιων, μιλούν για φαντάσματα, πνεύματα νεκρών πολεμιστών (Δροσουλίτες) οι οποίοι εμφανίζονται κάθε χρόνο Μάιο και Ιούνιο. Μια λογική εξήγηση είναι να πρόκειται για φαινόμενο αντικατοπτρισμού από τη Βόρεια ακτή της Αφρικής. Αξίζει να επισκεφθείτε το κάστρο καθώς και την παραλία της Ορθής Άμμου με τους πολυάριθμους αμμόλοφους. Μπορείτε να πάτε εκεί με υπεραστικό λεωφορείο (ΚΤΕΛ) ή με το αυτοκίνητο αν πάρετε τον δρόμο για Σφακιά. (80 km Νοτιο-ανατολικά των Χανίων).