Home

Greek. pages

English pages

Σούγια-Παλαιοχώρα

Παλαιοχώρα
Πιθανότατα κτίστηκε στα ερίπια της αρχαίας πόλης του Καλαμιδίου. Το 1282 οι Ενετοί κατασκεύασαν το ιστορικό κάστρο του Σελίνου Παραλία Παλιοχώρας(Kastello Selino) από το οποίο πήρε το όνομα της η επαρχία. Πρίν από αυτό το γεγονός ονομαζόταν Ορεινά. Η πόλη με τη σημερινή της μορφή ιδρύθηκε στα τέλη του 1800. Το κάστρο το οποίο βρίσκεται πάνω σε μια μικρή χερσόνησο και προσβλέπει το Λυβικό πέλαγος, κατασκευάστηκε και καταστράφηκε επανειλημμένα από τους Ενετούς, τους Τούρκους, τον πειρατή Μπαρμπαρόσα και αργότερα από Κρητικούς επαναστάτες και Γερμανούς του Β' παγκοσμίου πολέμου. Στις μέρες μας η Παλαιοχώρα είναι ένα όμορφο, αρκετά μεγάλο χωριό, με πολλούς τουρίστες εξαιτίας τις πανέμορφες παραλίες της. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπάρ, θερινό σινεμά, ιατρείο καθώς και μια παραλία γυμνιστών στην Ανατολική ακτή. Η Παλαιοχώρα επίσης, μπορεί να σημείο εκκίνησης, για επίσκεψη με βάρκα στις διπλανές περιοχές, Σούγια, Αγία Ρουμέλη, φαράγγι Σαμαριάς καθώς και τη νήσο Γαύδο. Αξίζει να επισκεφθείτε το Ενετικό κάστρο (Kastello Selino) το οποίο βρίσκεται στη Δυτική πλευρά. Παραλία ΠαλαιοχώραςΛάβετε υπ' όψη σας ότι από την Παλαιοχώρα υπάρχει πρόσβαση στα τρία φαράγγια της Νότια Κρήτης, Σαμαριάς, Αγίας Ειρήνης, και Άνυδρης που είναι και το κοντινότερο. Μπορείτε να πάτε εκεί με υπεραστικό λεωφορείο (ΚΤΕΛ) ή με το αυτοκίνητο αν πάρετε τον δρόμο για Κίσσαμο, βγαίνοντας Νότια από το χωριό Ταυρωνίτη (74 km Νότιο-δυτικά των Χανίων).

Σούγια
Είναι η αρχαία πόλη Σίγια. Το όνομα προέρχεται από τη λέξη "sis"=γουρούνι, χοίρος, χοιρόπολη. Εμφανίζεται να υπήρχαν δάση βελανιδιάς και να υπήρχε οργανωμένη εκτροφή χοιρινών. Στο δυτικό μέρος του χωριού βρισκόταν ένα καλά προφυλαγμένο λιμανάκι, το οποίο με την πάροδο των ετών και τις γεωλογικές μεταβολές της περιοχής καταστράφηκε. Το ποιο σημαντικό μέρος του χωριού είναι το Ανατολικό όπου ακόμα και σήμερα μπορούμε να δούμε δεξαμενές, ερείπια αρχαίων κτηρίων, θερμά λουτρά και τα τείχη της πόλης (ότι έχει απομείνει). ΣούγιαΗ αρχαία πόλη άνθισε τη Ρωμαϊκή και την Βυζαντινή περίοδο. Ανατολικά του χωριού βρίσκεται το φαράγγι της Τρυπητής, με ένα θαυμάσιο κόλπο στη έξοδο του στη θάλασσα. Στις μέρες μας, η Σούγια είναι ένα μικρό γραφικό λιμανάκι, που διαθέτει υπέροχη παραλία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του χωριού, η οποία έχει μωσαϊκά του 6 ου αιώνα καθώς και την αρχαία πόλη Λισσό η οποία έχει αρχαίο θέατρο και λουτρά. Μπορείτε να πάτε εκεί με υπεραστικό λεωφορείο (ΚΤΕΛ) ή με το αυτοκίνητο αν πάρετε τον δρόμο για Σούγια (70 km Νοτιοδυτικά των Χανίων).

Λισσός
Μιάμιση ώρα περπάτημα ή είκοσι λεπτά με τη βάρκα (δυτικά της Σούγιας) βρίσκεται η αρχαία παραθαλάσσια πόλη της Λισσού, διάσημη για τις πηγές της. Είναι η μόνη πόλη στη δυτική Κρήτη, μαζί με την Υρτακίνα, οι οποίες έκοψαν δικά τους χρυσά νομίσματα, όπου διακρίνεται το κεφάλι της Θεάς Άρτεμις και ενός δελφινιού με τη λέξη "Λίσσιον". Αξίζει να επισκεφθείτε το ναό του Ασκληπιού, Δωρικού ρυθμού, όπου βρέθηκαν αρκετά αγάλματα, μερικά στο πραγματικό μέγεθος του Ασκληπιού, της Θεάς Υγείας, του Πλούτωνα καθώς και αρκετά με αφιερώσεις σε αυτούς. Το πάτωμα είναι ψηφιδωτό με υπέροχα χρωματιστά κομμάτια, όπου παριστούν ένα σύμπλεγμα γεωμετρικών σχημάτων και ζώων. Η πόλη είχε δεξαμενή νερού, θέατρο και θερμά λουτρά από τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Παρ' όλα αυτά, δεν έχουν ανασκαφεί ακόμα. Η Λισσός άνθισε τους Ελληνιστικούς χρόνους, καθώς και τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο. Από τη Βυζαντινή περίοδο υπάρχουν τα ερείπια δύο Χριστιανικών εκκλησιών Βασιλικής αρχιτεκτονικής, με ψηφιδωτά πατώματα, εκεί όπου σήμερα βρίσκονται τα παρεκκλήσια της Παναγίας και του Αγίου Κυριάκου.